SELAMAT DATANG KE ZON MEMBACA

Wednesday, 10 July 2013

♥ PUDING CARAMEL TANPA TELUR ♥

Views
                        ASSALAMUALAIKUM


SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK.. “Alhamdulillah (segala puji bagi Allah), kerana telah membawa kami memasuki bulan Ramadhan”..

Arini aku nak kongsikan resepi puding karamel tanpa telur..ha,senang je dan bole buat buke puasa..kan ? semalam aku dah buat puding caramel ni dibantu oleh adik bongsu aku..tolong kacau jela,hehe..petang ni,masa buka puasa boleh lar rasa..

ok,untuk...

BAHAN-BAHAN :
For CARAMEL : -2 senduk gula
  -1/4 cawan air

For PUDING : -1 tin susu cair
-1/2 tin susu pekat manis
-3 sudu besar tepung jagung
-2 sudu besar tepung kastad
-1 sudu kecil esen vanilla
-1 bungkus (10g) serbuk agar-agar instant
-3 1/2 cawan air

CARA-CARANYA:
For CARAMEL :
  1. Gunakan pan,masak gula pasir dengan api perlahan
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit..lepas tu,kacau rata dan tutup api
  3. Tuangkan caramel sauce tadi ke dalam bekas mould puding yang anda sukai
For PUDING :
  1. Ambil mangkuk,masukkan tepung jagung dan tepung kastad..kemudian tambahkan sedikit air dan kacau sampai kalut..haha,tapis ketulan-ketulan degil agar puding pujaan anda cantik
  2. Ambil periuk,masukkan bancuhan tadi beserta dengan serbuk agar-agar instant dan air..masak menggunakan api yang perlahan sehingga mendidih
  3. Apabila sudah mendidih,masukkan susu cair,susu pekat manis dan esen vanilla..kacau rata lebih kurang 5 minit dan tutup api
  4. Tuangkan puding tadi ke dalam bekas mould yang berisi cramel sauce tadi
  5. Biarkan di room temperature seketika sebelum masukkan ke dalam fridge

Sesenang ABC kan ? ha,apa lagi..try lar buat.. :)


# ni yang aku buat semalam..yg potong sikit tuh aku rasmi dulu,hehe


♥ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Zierah Hasan ! Like Kalau Suka ! ♥

2 bunga dan kumbang:

fatin aziz said...

yes ada resepi..esok lusa boleh buat sendiri..tq.. :)

Hazirah Hasan said...

Cuba jgn tak cuba..hehe,most welcome :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...